Cümlede Anlam Testi 2
Soru 1

(I) Gölgesinden kaçamaz aslında hiçbir insan. (II) Duvarların içinden ne geçerse çıkıp giriverir aklının en ücra köşesinden. (III) Sonra bir de bakar ki oturup kara kara düşünmekte. (IV) Oysa geleceğe dönmek için çok da geç değildir. (V) İnsan, hayıflanmalarıyla veya pişmanlıklarıyla vakit geçirdiğinden kaybeder tüm umudunu.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisine yer verilmiştir?

Soru 2

(I) Elinde tutmakta olduğu telefonu, belki de yüzyılın en mükemmel aletiydi. (II) Ünlü firma, bu ürünü piyasaya tam da en ihtiyaç olan dönemde sunmuştu. (III) Gençler, yaşlılar ne ararsanız vardı bu telefonu almaya çalışanlar arasında. (IV) Ancak telefonun atlanılmış bir özelliği vardı ve bu özellik insanoğlunun sağlığına oldukça zarar verecekmiş gibi duruyordu. (V) Telefonda normalin de üzerinde yayılan bir radyasyon miktarı vardı. (VI) Yine de bu, tüm insanlığı pek etkilememiş görünüyordu ki satışlar patlamıştı.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki yargının gerekçesini bildirmektedir?

Soru 3

(I) Elinde saklamış olduğu acıları, kırgınlıkları; bir bir kağıtların arasına sakladı. (II) Oturmakta olduğu masaya da dertlerini yerleştirdi. (III) Hüzünlerine, acılarına, mutsuzluklarına bir bir merhaba dedi sonrasında. (IV) Aklından geçenleri bir bir sıraladığı kitabına baka baka geçirmişti gününü. (V) Sonrasında bu kadar hüznü ortadan kaldıracak bir çay demlemeye, mutfağa yöneldi.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yönelme hâl eki, amaç anlamı katmıştır?

Soru 4

Aşağıdakilerin hangisinde “üzere” sözcüğü cümleye diğerlerinden farklı bir anlam katmıştır?

Soru 5

Aşağıdakilerin hangisinde gerekçeli bir yargı söz konusudur?

Soru 6

Bu yazar, ---
Bu cümle aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanırsa koşul içermez?

Soru 7

(I) İhsan Oktay Anar, yayımlamış olduğu “Puslu Kıtalar Atlası” ile roman türünde ustalığını sergiledi. (II) Yazar, bu eserinde fantastik bir dünyanın kapılarını okurlarına da açmış oldu. (III) Elbette fantastik dünyayı sunarken tarihî gerçeklere de yer verdi. (IV)Eserin içeriğinde Bünyamin, babasının gizemini çözmüş ve de sırlarla dolu bir evrene yolculuk yapmıştır. (V) Anar, böylesi bir dünyayı okuruna sunarken fantastik romanlarda yer alan hayali ögeleri sınırlandırma adına tarihe kayıtsız kalmadı. (VI) Böylelikle edebiyat tarihimizin akıcı sayılabilecek eserlerinden biri de ortaya çıkmış oldu.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde III. cümledeki yargının nedeni belirtilmiştir?

Soru 8

(I) Galatasaray, son dönemlerde oldukça kötü bir gidişata sahip. (II) Oysa Galatasaray, “Avrupa Fatihi” olarak tanımlanan başarılı bir kulüptü. (III) Şimdilerde ise kulüpte teknik direktörler, başkanlar, futbolcular sürekli değişiyor. (IV) Bu değişimlerle umutlanan taraftarlar oluyor ama onlara kalan ise büyük bir hüzün oluyor. (V) Gün içinde yaşadıkları stres, kazandığı paralar ile kulübe yaptıkları harcamalar, başarısızlıklar büyük bir emeğin heba olduğunu hissettiriyor.

Numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki yargının nedenini bildirmektedir?

Soru 9

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

Soru 10

Numaralanmış cümlelerin hangisi ayraç içindeki ifadeyi karşılamamaktadır?

Soru 11

(I) Türkiye, Sinovac aşısının haberini aldığı günden beri bekliyor. (II) Bu aşı, geleneksel bir aşı olması sebebiyle tüm ülkenin kanayan yarasına bir derman olmaya çabalıyor. (III) Yine de bu aşıdan ümidi kesmiş olanlar da yok değil. (IV) Ümidi kesmiş olsalar dahi normal yaşamına dönmek için herkes sıraya girdi. (V) Tabi buradaki en büyük problem ise aşının sayısının oldukça az olması.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleştirilme amacı da verilmiştir?

Soru 12

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşul gerçekleşmese de yargının gerçekleşeceği” anlamı vardır?