İlk spor müsabakaları ve toplu ilk oyunların gelişmeye başlaması MÖ 200’lü yıllara dayanıyor. Artık insanlar var olan bir şeyleri kullanmaktan çıkıp, kendileri bir şeyler yaratmaya ve müsabakalar oluşturmaya başlıyorlar. Mısır’da o tarihlerde, dünyanın en eski sporu olarak kabul edilen güreş müsabakaları yapılmış. Spor tarihinin resmi başlangıcını ise Eski Yunan’da düzenlenen atletizm oyunları yani Olimpiyat Oyunları olarak kabul ediyoruz.
Bu parçadan ilk spor müsabakaları ile ilgili olarak;
I. Gelişmeye başlaması MÖ 200’lü yıllara dayanmaktadır.
II. Resmi başlangıcı Eski Yunan’da düzenlenen Olimpiyat Oyunları’dır.
III. Dünyadaki ilk spor karşılaşması Mısır’da yapılmıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Bazı şiirler okunduğunda sanki üzerinde hiç çalışılmamış, hiç düşünülmemiş izlenimi veriyor. Mevcut dergilerde yayımlanan birçok şiirde bu hastalığı görmeye devam ediyoruz. Bu hastalığı gördükçe zihnimde iki tehlikeli durum beliriyor: Birincisi sırf şiir yayımlamak için bir an önce şiirler yazılıp yayımlatma sevdasına girişiliyor. İkinci tehlike ise bir an önce belli bir hacme ulaşıp yazılan metinleri kitaplaştırma isteği. Her iki gösterge de şiirimizin gelişmesi yönünde büyük yaralar açıyor.
Aşağıdakilerden hangisi bu sözleri söyleyen bir şairin düşüncesi olabilir?
Dünyanın geleceği her birimiz için bir bilinmezi ifade ediyor. Bunca teknolojik gelişmenin içerisinde günceli yakalamak dahi zorken geleceği öngörebilmek oldukça zor. “Daha fazla ne olabilir ki?” , “Daha ilerisini düşünemiyorum.” gibi sözler sık sık dökülüyor ağzımızdan. Peki ya hâlihazırda düşündüğümüz kadar geliştik mi? Gerçekten dünyaya fayda sağlayabilecek fikirler üretebildik mi?
Böyle düşünen biri için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Daday, Kastamonu’nun en yeşil ilçelerinden birisi. Kastamonu’da her yer yeşil ama burası biraz daha zümrüt yeşiline çalıyor. Yeşil tarlalar uzaklarda, mor dağlarda sona eriyor. Burada ister bisikletle gezin, ister yürüyün. Nereye gitseniz hava tertemiz. İlçedeki asırlık ceviz ve söğüt ağaçları muhteşem. Dilleri olsa kim bilir neler anlatacaklar! Daday’ı tarihi yapılar da süslüyor. Hatta bu tarihi yapıların etrafında oluşturulan tesislerde dinlenmek ve Daday mutfağını tanımak da mümkün.
Bu parçada “Daday” ile ilgili aşağıdakilerin hangisine değinilmiştir?
Çocuklarımıza masal ve şiir öğretelim. Bu, onları, sonradan karşılaşacakları çağdaş mikroplara karşı koruyacak en iyi ilaçtır. Onlara masallar, şiirler okuyalım dualarla birlikte. Uykunun denizine girerken yüzlerindeki son tebessüm, bu masal ve şiirlerle ilgili olsun. Elimizin sıcaklığını alınlarında hissederek uyusunlar ve rüyalar görsünler, hayaller kursunlar. Tehlikeli olan hayal kurmak değil, hayalperest olmaktır. Gerçeklerin şiirli yönünü bulmalarıdır esas olan. Bunun için de şiire, masala ihtiyaçları vardır. Çocuk gönülleri rengârenk duygu bahçesine dönsün ki, o kokularla, o renklerle baksınlar dünyaya. Belki bizim çirkinleştirdiğimiz dünyayı onlar hayal ve rüyalarıyla daha güzel hale getiriler.
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
1000 yıl önce İstanbul’da yaşamış olan Bizanslılar üzerinde yapılan araştırmalar bu dönemdeki insanların sağlığına, beslenme adetlerine ve tıbbi becerilerine dair ipuçları sunuyor. Çıkarılan 177 iskelet üzerinde yapılan incelemelerden ortalama yaşam süresinin 35 - 40 yıl olduğu ve bu dönemde insanların çoğunlukla meyve ve deniz ürünleri tükettiği anlaşılıyor. Kemiklerde görülen kireçlenmelerden çalışma şartlarının ağır olduğunu söylemek de mümkün. Yapılan incelemelerde kemik kırığı tedavisi ve hatta beyin ameliyatında oldukça ilerleme kaydedilmiş olduğu da görülüyor.
Bu parçaya göre 1000 yıl önce İstanbul’da yaşamış olan Bizanslılar ile ilgili olarak;
I. Ortalama yaşam süreleri 35-40 yıldır.
II. Fiziksel olarak ağır şartlarda çalışmışlardır.
III. Tıp alanında gelişme göstermişlerdir.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
(I) Elon Musk, 1971 yılında dünyaya geldi ve Güney Afrika’nın Kuzeydoğu ucundaki Pretoria’da büyüdü. (II) Onunla yaşayan ve ilk ismini ona veren büyük babası Jhon Elon tam bir maceraperestti. (III) Elon çocukluğu boyunca büyükbabasının macera dolu gezilerine dair pek çok hikâye dinledi. (IV) Bugün Elon Musk, risk almadaki başarısını büyükbabasından miras aldığını düşünüyor. (V) Elon’un babası bir mühendis olarak Afrika’da hava üssü gibi büyük projelerde çalışıyordu. (VI) O, Afrika’da bir foto model olan annesi ve iki kardeşi ile alışılmışın dışında bir yaşama sahipti.
Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar?
(I) Hemen her insanın hayatında kendini şair gibi hissettiği, hatta şiir denemeleri yaptığı dönemler vardır. (II) Bu, genellikle çocukluk ve ilk gençlik çağıdır. (III) Çocuklukta masal, ilk gençlikte şiir başat olarak hayatımıza girer. (IV) Biz hayatımızın bu en güzel çağlarında güzelliklerin ikliminden gelen eserlerle, renk ve kokularla tanışırız. (V) Bu tanışmayla içimize dolan yepyeni heyecanlar dışımıza taşmanın bir yolunu ararlar ve en uygun araç şiir olur. (VI) Yetişkinlik dönemlerimizde bize hâkim olan, hayatımızı kuşatan ve ona yön veren, bakışımızı, sezişimizi şekillendiren daha çok mantığımız olur.
Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar?
Bazı kitaplar vardır, hakkında bir şey yazmak istersiniz, ama nereden başlayacağınızı bilemezsiniz. Daha doğrusu kitabın neresinden tutacağınızı, neyi eksen alacağınızı keşfiniz zor olur. Kitap tanıtım yazısından bahsetmiyorum. O kitaptan hareketle bir şey yazacaksınız ve yazacağınız bu yazının yine de o kitap çevresinden uzaklaşmasını istemiyorsunuz, ama işte kitabın neresinden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Diyelim ki …………..
I.kitabın sizi sarsan bir yönünden bahsedeceksiniz ve üstelik içine düştüğünüz içsel gerilimden dolayı kitabı eleştirmek de istiyorsunuz.
II.kitaba bir eleştiri yazacaksınız ve hem haksızlık yapmak istemiyorsunuz hem de yazarın kitapta dile getirdiklerini çarpıtmak istemiyorsunuz.
III.burada bir meseleyle karşı karşıya kaldığınızı gözden ırak tutmamanız gerekiyor.
Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre yukarıdakilerden hangileri getirilebilir?
Yöresel olamayan hiçbir şey evrensel olamaz. Ancak kendi değerlerine sahip insan dünya sanatçısı olabilir. İnanın bizim yöresel kültürümüze laf söyleyen entellerimiz bilmez ama bugün dünyada hangi bildiğimiz, saydığımız sanatçı varsa hepsi yöresel değerler taşırlar. Beethoven öyledir, Chopin öyledir, Mozart öyledir. Biz her konuda Batı’yı örnek alırız aslında ama bu tarafını örnek almayız. Evrensel olmak isteyen sanatçı önce kendi değerlerine sahip çıkmalıdır.
Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine cevap olarak söylenmiş olabilir?
Robot Sophia, Hanson Robotik tarafından geliştirilen ve bir insana en çok benzeyen robot. Mimikleriyle, yaptığı şakalarla ve düşündüren cevaplarıyla diğer robotlardan ayrılıyor. Robot Sophia’nın; yakınlık sensörleri, yüz tanıma yazılımları, etkileşime girilen kişinin yön ve açısını belirliyor. Soru-cevap şeklinde ilerleyecek aynı zamanda bazı yorumlarda da bulunabileceği bir veri altyapısı da hazırlandı. Kısa ve net sorulan sorulara karşı aslında sadece veri tabanındaki datalar dâhilinde zekice hazırlanmış cevaplar veren bu yazılım, oldukça ikna edici sonuçlar vermiş durumda.
Bu parçada Robot Sofia ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmiştir?
Gençlik dönemlerimde okumaya ve araştırmaya çok meraklıydım. Günde on saat kitap okumak benim için gayet normaldi. Bilim kurgu kitapları, çizgi romanlar ve evrene dair her şeyi okurdum. Hatta bir keresinde okulun ve komşu okulun kütüphanelerindeki bütün kitapları bitirmiştim. Kitaplar bitince de kütüphane görevlilerini yeni kitaplar getirmeleri konusunda ikna etmeye çalışmıştım. Kütüphane yeni kitap getirmeyince de ansiklopedi okumaya başladım.
I. Bugün on bir kitabımın beş ülkede satışa çıkmış olmasını o günlere borçluyum.
II. Gezmeye olan merakım hiç bitmedi ve hala bir gezgin olarak hayatımı sürdürüyorum.
III. Bu durum kelime bilgimi üst düzeye taşıdı ve başka diller de öğrenme hevesi içine girdim.
Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre yukarıdakilerden hangileri getirilebilir?